کارت حافظه SD
در سال 2000 سه شرکت بزرگ Toshiba, Panasonic, sandisk موسسه SDassociation را پایه گذاری کردند تا نوعی از کارت حافظه را بسط و گسترش دهند که می توانست روی انواع تجهیزات الکترونیکی مورد استفاده قرار گیرد کارت های SD در واقع نتیجه استاندارد سازی است که موسسه association SD برای این حافظه قابل وضع کرد هم اکنون سه نوع کارت حافظه SD در بازار موجود است.
کارت حافظه SD استاندارد
پر مصرف ترین نوع کارت حافظه SD در دوربین های دیجیتال انواع استاندارد این کارت هستند که اندازه ای برابر 24mm×32mm با ضخامت 2.1mm دارند دوربین های دیجیتال مختلفی از این کارت استفاده می کنند که محدوده آن ها از دوربین های کامپکت خانگی تا دوربین های بزرگ و حرفه ای گسترده شده است.
کارت های miniSD
این کارت اندازه ای برابر 20mm×21.5mm و ضخامت 1.4mm دارند این کارت های حافظه پیش تر در تلفن های همراه کاربرد زیادی داشتند اما در یکی دو سال اخیر شاهد استفاده تلفن های همراه ودوربین های دیجیتال خانگی از انواع کوچکتر این کارت ها یعنی میکروها هستیم.
کارت های microSD
اندازه کارت های میکرو 11mm×15mm است و معمولا در تلفن های همراه استفاده می شوند این روزها استفاده از این کارت های حافظه در دوربین های کامپکت خانگی عمومیت بیشتری پیدا کرده است.
کارت های SDXC, SDHC, SD و مشخصات آن ها
تا کنون سه استاندارد مختلف برای کارت های حافظه وضع شده است و هر یک از شرکت های سازنده تجهیزات الکترونیکی برای اینکه بتوانند از کارت های حافظه SD استفاده کنند می بایست مشخصات محصول آن ها مورد توافق موسسه SD association قرار بگیرد فارغ از اندازه فیزیکی کارت های SD هم اکنون سه نوع مختلف از این کارت ها موجود است که تنها تفاوت آن ها در حداکثر حجم اطلاعات آن ها است: - کارت های SD استاندارد که می توانند حداکثر 2 گیگا بایتی باشند. - کارت های SDHC که محدوده آن ها از 2 گیگابایت تا 32 گیگابایت است. - کارت های SDXC که محدوده آن ها از 32 گیگابایت تا 2 ترابایت است البته حداکثر حجم 2 ترابایت در واقع یک محدوده تئوری برای این کارت ها است و هم اکنون اغلب کارت های SDXC در حجم 64 گیگابایت هستند.
کارت های حافظه و کلاس های سرعت آن ها
- کارت های SD بر اساس کلاس های سرعت عددی نیز دسته بندی می شوند هم اکنون 4 کلاس سرعت non-UHS و یک کلاس سرعت UHS موجود هستند این دسته بندی بر اساس حداقل سرعت قابل نوشتن (write) روی کارت ها انجام می شود.
- کلاس 2: حداقل سرعت نوشتن MB/s2
- کلاس 4: حداقل سرعت نوشتن MB/s4
- کلاس 6: حداقل سرعت نوشتن MB/s6
- کلاس 10: حداقل سرعت نوشتن MB/s10
- کلاس 1 (UHS-1UHSspeed class) حداقل سرعت نوشتن MB/s10
- توجه کنید که انواع کارت های حافظه SD از نظر حجم (SDXC, SDHC, SD) می توانند در هر یک از این کلاس های سرعت نوشتن قرار بگیرند و هر کدام با کلاس های مختلف 2و4و6 و غیره شناخته می شوند اصولا دسته بندی کارت های حافظه بر اساس کلاس سرعت آن ها به این دلیل است که شرکت های سازنده کارت های حافظه بتوانند حداقل سرعت قابل ضبط بر روی تجهیزاتشان را تعیین کنند. برای مثال ممکن است sandisk بتوانند کارت حافظه ای با حداقل سرعت نوشتن MB/s15 بسازد ولی هنوز هم آن کاترت یک کارت حافظه کلاس 10 است (یا شاید هم یک کارت UHS-1 که البته بر اساس طراحی UHS نامگذاری می شود.) در هر حال یک کارت کلاس 10 باید بتوند با حداقل سرعت MB/s10 هماهنگ باشد. - شرکت های سازنده کارت حافظه ممکن است کارت های خودشان را با سرعت های بالاتر از چیزی که ادعا می کنند بسازند اما در اغلب اوقات شماره کلاس کارت که روی آن می بینید حداقل سرعت خواندن و نوشتن از کارت است ایت سرعت انتقال اطلاعات سریع ترین سرعت در شرایط ارتباطی بهینه به حساب می آید و برای ضبط ویدئو یک گلوگاه به حساب می آید از آنجا که د رهنگام ضبط فایل های ویدئویی سرعت ضبط و نوشتن اطلاعات روی کارت های حافظه بسیار بالا است سازندگان دوربین های ویدئویی معمولا یکی از کلاس های کارت های SD را به عنوان سرعت پیشنهادی خودشان پیشنهاد می دهند و تصریح می کنند که بهترین شرایط ضبط در محصولاتشان با چنان سرعتی به دست خواهد آمد.
بر چسب زنی کلاس سرعت روی کارت ها
هر یک از کارت های حافظه SD روی برچسبی که بر خود دارند یکی از این اعداد را نمایش می دهند وتنها در مورد کارت های غیر UHS شماره کلاس سرعت کارت را همراه با حرف c می بینید به عنوان کارت لکسار SDXC که تصویر آن را در اینجا می بینید دارای کلاس سرعت 10 است در مورد کارت های UHS نیز می توانید عدد کلاس سرعت کارت را در داخل یک حرف U ببینید در مثال زیر کارت extreme pro SDHC شرکت sandisk از همین نوع است.
رتبه بندی سرعت کارت ها
شرکت های سازنده کارت حافظه به طور معمول کارت های حافظه ای با سرعتی بسیار بالاتر از آنچه که برای ثبت ویدئوهای ضبط شده نیاز است را می سازند شما معمولا سرعت های مذکور را با عبارات MB/s (بخوانید مگابایت بر ثانیه) با اعدادی با یک حرف x در کنار آنها مشاهده می کنید (مثلا x40) در این مورد هر چقدر این اعداد بزرگ تر باشند بهتر است در واقع رتبه بندی با x بر اساس نرخ سرعت انتقال اطلاعات از روی یک CD-Rom استاندارد محاسبه می شود به عنوان مثال در یک کارت حافظه با سرعت x40 سرعت انتقال اطلاعات 40 برابر انتقال اطلاعاتن از روی یک CD-Rom است علاوه بر این ممکن است سازندگان کارت های حافظه سرعت خواندن از روی کارت را بزرگ تر از سرعت نوشتن آن همین علت برخی اوقات شرکت های سازنده از این عدد به عنوان یک ترفند تبلیغاتی برای پر سرعت تر نشان دادن کارت های حافظه شان می کنند.
Sd و mmc تنها از نظر سرعت و حجم بافر با هم تفاوت دارند ولی از نظر نوع فضا و آدرس دهی ها و... با هم فرقی ندارند. پروتکل ارتباط مموری به دو شکل ide mode sd mode یا ارتباط موازی 4 بیتی و نوع spi mode یا ارتباط سریال سنکرون می باشد. پروتکل spi به طور معمول دارای سه خط اصلی ارتباطی می باشد که یکی از این سه خط وظیفه ی ارسال داده، دیگری دریافت داده و خط سوم حامل کلاک می باشد. در این ارتباط طرفین در دو حالت قرار می گیرند یکی master که تولید کننده پالس و حالت دوم slave که هیچ گونه اعمالی روی کلاک انجام نمی دهد و فقط دریافت کننده آن است. این پایه به عنوان clk پایه شماره 5 می باشد. در این ارتباط یک خط نیز حامل سیگنال SS یا SLAVE SELECTمی باشد که با فعال شدن آن سیستم دریافت کننده این سیگنال به مد SLAVE می رود اما این خط به صورت اختیاری است و در اکثر موارد نیازی به آن نیست. با مموری کارت های این خط به نوعی به عنوان Cs یا CHIP SELECT به کار می رود. پایه های 2 و 7 به ترتیب ورودی و خروجی کارت حافظه هستند. در جدول زیر شماره پین و نوع آن (ورودی و خروجی و یا منبع تغذیه) در حالت SPIدرج شده است. نکته مهم دیگر این که در این ارتباط می توان انتخاب کرد که ابتدا MSB ارسال شود یا LSB که در بحث مموری کارت MSB ابتدا ارسال می شود.نام پایه ها در میکروهای SD معمولاً به شکل زیر است: